2024, május, 06

hírek

Sárvári versenyeredmények

Törökbálintra került a Sárvár Kupa!

Sárvár városa hetedik alkalommal rendezte meg a már hagyományosnak mondható Sárvár Kupa országos bajnokságot. Fiataljaink már nagyon várták eme megmérettetést, hiszen sokuknak ez volt életük elsõ versenye, ahol is összemérhették tudásukat más hasonló korú karatékákkal.

 

A Sárvár Kupa minden korosztály számára az év elsõ versenyét jelentette. Itt valamiféle visszajelzést kaphattak, hogyan is sikerült az idei szezonra való felkészülés. Két versenyszámban lehetett a versenyzõket elindítani. Az elsõ a kata, a második a küzdelem (kumite). A kata más néven formagyakorlat, aminek a lényege, a már elõre meghatározott sorrendben betanult mozdulatok pontos elõadása egy vagy több képzeletbeli ellenféllel szemben.

Az a karatéka, aki még nem rendelkezik egy bizonyos – a versenyszabályoknak megfelelõ – övfokozattal, az a küzdelem egyik fajtájában, a kihon ippon kumite versenyszámban indulhat el. Ez egy formai küzdelem, ahol a két fél elõre meghatározott technikát alkalmazva próbálja a másikat legyõzni. Az alap kritériumok ebben a páros gyakorlatban, hogy az adott támadó elõre végrehajtani kívánt technika nevét ismerteti, közli az ellenféllel. A bírói elbírásálás kritériumai a következõk lehetnek. Fontos az erõs, pontos technikai kivitelezés, az azonnali visszatámadás egyaránt a támadó, mint a védekezõ mozdulatoknak is. Fõként az utánpótlás kategóriában szokták alkalmazni ezt a küzdelmi módot, hiszen a sérülés veszélye szinte minimális.

A haladó kategóriában már nem ez a kötött küzdelmi rendszer fedezhetõ fel, hanem a szabad kumite. Ennek lényege, hogy a versenyzõk a megengedett kereteken belül a már megtanult s elsajátított ütések, rúgások, védések végrehajtásával próbálnak pontot szerezni a másik versenyzõvel szemben. Ifjú harcosaink sikerrel helyt álltak, büszkék lehetnek magukra s csapattársaikra egyaránt. Az egész napos megmérettetés folyamán töretlenül szurkoltak egymásnak. Ez és a sok készülés meghozta az év elsõ versenyén a jó eredményt, hiszen klubunk, versenyzõink által összesen nyolc aranyérmet, öt ezüstöt és négy bronzérmet hozhatott haza, ezzel megérdemelten elnyerve a legeredményesebb csapat díját.

Gratulálunk minden versenyzõnek és a késõbbiekben is hasonló eredményeket kívánunk.

Részletes eredménylista:

Utánpótlás kategória:

Arany érmet szerzett: Pótor Anett (küzdelem) és Szentmiklósi –Tóth Luca (formagyakorlat és küzdelem)

Bronzérmes lett: Csepeli Bence (küzdelem), Gróh Katinka (formagyakorlat és küzdelem) és Pótor Anett (formagyakorlat)

Haladó kategória:

Arany érmesek lettek: Berta Emese (küzdelem), Schvarcz Kitti (formagyakorlat), Berényi Levente (küzdelem), Boros Dániel (formagyakorlat), Fórika Tamás (formagyakorlat), Németh András (küzdelem), Zsigmond Krisztina (küzdelem)

Ezüst érmet szereztek: Schvarcz Kitti (küzdelem), Berényi Levente (formagyakorlat), Gyimesi Balázs (formagyakorlat), Gelencsér Lilla (formagyakorlat), Husi Richárd (küzdelem)

Bronzérmes lett: Kis Boglárka (küzdelem)