2024, június, 15

klubrol

Klubról

Tisztelt Érdeklõdõ!

Õszinte örömmel üdvözlöm weblapunkon!

Engedje meg, hogy néhány szóban bemutassam szakosztályunkat.





Szakosztályunk 1992-ben alakult, és azóta tagja a Törökbálinti Torna Clubnak. Évente átlagosan 80-90 fõ, sportolni vágyó fiatal és felnõtt látogatja edzéseinket. A törökbálinti edzõtermünkön kívül folynak még edzések Budapesten, Pusztazámoron és Sóskúton is. Külön edzéseken foglalkozunk az utánpótlásképzéssel, valamint az ifjúsági és felnõtt versenyzõk felkészítésével. Az edzéseken a shotokan karate technikái mellett hangsúlyt helyezünk a modern versenytechnikák valamint esetenként a kobudo (tradicionális japán fegyveres gyakorlatok) oktatására is. Az évek során kinevelõdött versenyzõi gárda eredményességét Magyar Bajnoki címek és helyezések, Shotokan Világ- és Európa Bajnoki érmek, Világkupa sikerek fémjelzik. Korosztályos és felnõtt versenyzõink évek óta a stílus válogatott tagjai. Fontos megemlíteni, hogy immáron 9. alkalommal rendezte egyesületünk az általunk életre hívott Törökbálint Kupát, mely idõközben stílusunk országos bajnokságává nõtte ki magát.

Az edzések bontott csoportban történõ felosztása lehetõvé teszi, hogy a sportolni vágyók korosztályuknak megfelelõ csoportokban próbálhassák ki a japán küzdõsportok egyik legelterjettebb stílusát a Shotokan karatét.

Funakoshi Gichin a shotokan karate stílus alapítója és egyik leghíresebb mottójának kalligráfiája: „A karate célja nem a gyõzelem, hanem a gyakorlatok tökéletesítése és a jellem fejlesztése.”


A fiatalabb korosztály edzésein a karate technikák elsajátításán túl a mozgáskoordináció fejlesztésén keresztül a küzdõjátékokig, rengeteg gyakorlattal találkozhatnak az érdeklõdõk. Az idõsebbek a rendszeres testmozgáson túl bepillantást nyerhetnek mind a tradicionális karate technikáiba, mind a versenyzõk edzésmunkájába.

A versenyzõi csoport, melynek tagjai 7-8 évesektõl a felnõtt korosztályig igen széles skálán mozognak, kiemelt óraszámban foglakoznak a technikák elsajátításával. Eredményeiknek köszönhetõen a Yama Karate Szakosztály a stílus és országos bajnokságokon évrõl évre a legeredményesebb egyesületek egyike.

Az évek hosszú során az egyesületben remek, összekovácsolódott csapat alakult ki, s az ilyen személyes kapcsolatok természetesen már túlmutatnak az edzõterem falain. A magánéletben is barátokként egymásra tekintõ karatékákhoz egy újonnan kinevelõdött versenyzõi gárda csatlakozott az elmúlt években.

Aki kedvet érez egy õsi harcmûvészet, küzdõsport, valamint egy dinamikusan fejlõdõ, mégis a tradíciókat szem elõtt tartó versenysport kipróbálására, bekapcsolódhat egy nemzetközi szinten is eredményes szakosztály munkájába, edzõtáborozhat, övvizsgákon és versenyeken bizonyíthatja rátermettségét. Ezen túl a rendszeres mozgással biztosíthat magának egy kiegyensúlyozottabb életvitelt

Szakosztályunk szervezetileg a Magyar JKA Karate Szövetséghez www.jkahungary.hu, s azon keresztül a Magyar Karate Szakszövetséghez tartozik. A szakosztály munkáját segítõ edzõk mindegyike a Testnevelési Egyetem, valamint TF Továbbképzõ Intézetének berkein belül szerezte edzõi képesítését.

Az edzéseket Schvarcz Péter /5.dan/szakedzõ, a Magyar JKA Karate Szövetség szövetségi kapitánya vezeti.

Szakosztályunkról információkat a www.yamakarate.hu oldalon találhatnak.

Szívélyes üdvözlettel: Schvarcz Péter